niedziela, 27 września 2009

Nalewka z pigwy





Nalewka z pigwy




Składniki

1 kg owoców pigwy


1 litr wódki lub spirytusu


1/2 litra miodu lipowego


laska wanilii


sok z 1 pomarańczy





Etapy przygotowania

1.Ilość składników zależy od tego ile chcemy miec pigwówki, ja ostatnio robiłam z 5 kg owoców 3 l spirytusu + 2 l wody do uzupełnienia / ile owoców tyle alkoholu/ aby nie było za mocne ale oczywiście mozna nie uzupełniać lub zrobic tylko z wódką




2.Umyć owoce, przekroić na pół, zalać alkoholem dodać miód, wanilie i sok z pomarańczy - szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce.




3.Przez najbliższe dwa tygodnie wstrząsać żeby miód się porządnie zmieszal z alkoholem- po 2 miesiacach pić.




4.Nalewka jest naprawde rewelacyjna - wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz