



Nalewka z pigwy
Składniki
| • | 1 kg owoców pigwy | |
| • | 1 litr wódki lub spirytusu | |
| • | 1/2 litra miodu lipowego | |
| • | laska wanilii | |
| • | sok z 1 pomarańczy | |
Etapy przygotowania
| 1. | Ilość składników zależy od tego ile chcemy miec pigwówki, ja ostatnio robiłam z 5 kg owoców 3 l spirytusu + 2 l wody do uzupełnienia / ile owoców tyle alkoholu/ aby nie było za mocne ale oczywiście mozna nie uzupełniać lub zrobic tylko z wódką | |||
| 2. | Umyć owoce, przekroić na pół, zalać alkoholem dodać miód, wanilie i sok z pomarańczy - szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. | |||
| 3. | Przez najbliższe dwa tygodnie wstrząsać żeby miód się porządnie zmieszal z alkoholem- po 2 miesiacach pić. | |||
| 4. | Nalewka jest naprawde rewelacyjna - wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory:) | |||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz